„NASZE SANDOMIERSKIE
– KULINARIA REGIONALNE”
„NASZE SANDOMIERSKIE – KULINARIA REGIONALNE”
Muzeum Okręgowe w Sandomierzu
ul. Zamkowa 12
27-600 Sandomierz
tel./fax 15 832 22 65
tel. 15 644 57 57
muzeum@zamek-sandomierz.pl
KONKURS
„NASZE SANDOMIERSKIE – KULINARIA REGIONALNE”
Muzeum Okręgowe w Sandomierzu 2003-2013 r.
Cel konkursu:
Mając na uwadze kultywowanie i propagowanie dawnych, wiejskich tradycji kulinarnych regionu świętokrzyskiego w 2003 roku Muzeum Okręgowe w Sandomierzu wyszło z inicjatywą organizacji I edycji konkursu kulinarnego „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Stałymi uczestnikami konkursu są gminy powiatu sandomierskiego, rywalizujące ze sobą o zdobycie głównej nagrody „Srebrnej Chochli”. Co roku spotkaniu towarzyszy inny temat kulinarny. Każda z gmin, w krótkim publicznie wystąpieniu prezentuje przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością zgłoszoną do konkursu potrawę.
Członkowie komisji konkursowej oceniają nie tylko walory smakowe potraw, ale również co jest bardo istotne ich pochodzenie regionalne, właściwy dobór składników, przyjętą technikę wykonania, estetykę gminnych stoisk oraz formę publicznej prezentacji. Co roku „gminne smakołyki” udostępniane są do publicznej degustacji. Poszczególne edycje konkursu odbywają się w jesiennej scenerii dziedzińca zamkowego lub w sali widowiskowej Zamku sandomierskiego. Atmosferę konkursowych rywalizacji umilają występy lokalnych zespołów śpiewaczych. Oprócz głównej nagrody „Srebrnej Chochli” i pamiątkowych dyplomów, wszystkim gminom przyznawane są nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatorów.
Wykaz wszystkich edycji:
I edycja 2003 r.
Tematyka konkursu „Tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej”
Zwycięzca: gm. Wilczyce
Potrawa – „Bidula”
II edycja 2004 r.
Tematyka konkursu „Tradycyjne pieczywo domowe podawane z dodatkami”
Zwycięzca: Słupcza, gm. Dwikozy
Wypiek – „Chleb żytni z czarnuszką na liściu chrzanowym”
III edycja 2005 r.
Tematyka konkursu „Potrawy z kaszy - tradycyjne dania kuchni wiejskiej”
Zwycięzca: gm. Wilczyce
Danie – „Zawijańce po wiejsku”
IV edycja 2006 r.
Tematyka konkursu „ Domowe przetwory i marynaty”
Zwycięzca: gm. Łoniów
Zakąska – „Karp marynowany tzw. Łoniowiak”
V edycja 2007 r.
Tematyka konkursu „Ziemniaczane potrawy kuchni wiejskiej”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica
Potrawa – „Kugiel mieszczańki”
VI edycja 2008 r.
Tematyka konkursu „ Jabłko podstawowy składnik wiejskich dań”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Zawichost
Potrawa – „Jabconka”
VII edycja 2009 r.
Tematyka konkursu „ Kapusta – podstawowy składnik regionalnych potraw”
Zwycięzca: Gmina Samborzec
Potrawa – „Dziadówka”
VIII edycja 2010 r.
Tematyka konkursu „ Rośliny strączkowe w lokalnej kuchni”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica
Potrawa – „Groch z kapustą kwaszoną na żeberkach w pierzynce chlebowej”
IX edycja 2011 r.
Tematyka konkursu „ Potrawy z drobiu w regionalnej kuchni”
Zwycięzca: Gmina Samborzec
Potrawa – „Kaczka po wiejsku”
X edycja 2012 r.
Tematyka konkursu „Pierogi po wiejsku”
Zwycięzca: Gmina Dwikozy
Potrawa – „Pierogi z kaszą jaglaną i mięsem z rosołu”
XI edycja 2013 r.
Tematyka konkursu „Ryby słodkowodne w regionalnej kuchni”
Zwycięzca: Gmina Łoniów
Potrawa – „Karp wędzony”
Opracowała:
Iwona Łukawska
Kustosz Muzeum Okręgowego w Sandomierzu
Dane kontaktowe:
Muzeum Okręgowe w Sandomierzu
ul. Zamkowa 12
27-600 Sandomierz
tel./fax 15 832 22 65
tel. 15 644 57 57
www.zamek-sandomierz.pl