Sandomierskie tradycyjne
produkty kwaszone

Sandomierskie tradycyjne produkty kwaszone

F.H.P. Megawita Jadwiga Małkiewicz

Góry Wysokie 136

27-620 Dwikozy

tel. 15 831 20 03

tel. / fax 15 831 11 37

megawita@wp.pl

www.megawita.pl

Firma F.H.P. „MEGAWITA” powstała w 1996 roku na bazie 20 ha rodzinnego gospodarstwa ogrodniczego prowadzonego przez Mariusza Małkiewicza, który od 1972 r. zajmował się uprawą i kwaszeniem kapusty i ogórków.

„Megawita” zajmuje się konfekcjonowaniem kapusty i ogórków kwaszonych oraz produkcją surówek warzywnych o różnych smakach do bezpośredniego spożycia. Filarem produkcji jest kapusta kwaszona i ogórki kwaszone podawane klientom
w różnych opakowaniach. Nasza firma dostarcza swoje wyroby bezpośrednio  do hurtowni i sklepów w następujących województwach: świetokrzyskim, podkarpackim, małopolskim, lubelskim. Nasze wyroby można również spotkać na półkach zagranicznych sklepów.

„Megawita” posiada stały punkt handlowy na Giełdzie Owocowo – Warzywnej w Sandomierzu. W 2009 roku „Megawita” zrealizowała projekt w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. W ramach tego projektu zainstalowano innowacyjną linię do pakowania kwaszonek.

W 2003 roku firma zajęła III miejsce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” za kapustę kwaszoną surówkową sandomierską. Firma należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. Firma „Megawita” wspiera lokalne inicjatywy pomocowe- placówki opiekuńcze, imprezy charytatywne,  oraz lokalne imprezy promocyjne- festyny, dożynki, święta. Współpracuje z lokalnymi samorządami oraz organizacjami NGO.

Nasza firma dostarcza swoje produkty do hurtowni i sklepów wielu regionów Polski. Jesteśmy obecni na półkach sklepowych Podkarpacia, Małopolski, Śląska, Lubelszczyzny i Kielecczyzny. Posiadamy również możliwości eksportowe. Firma dysponuje stałymi punktami handlowymi na giełdach hurtowych w Sandomierzu
i Rzeszowie.

Jesteśmy w stanie dostarczyć towar do siedziby klienta własnym transportem.

 

Kapusta kwaszona sandomierska

Nasze surowce pochodzą z serca Wyżyny Sandomierskiej. Kapusta jest kwaszona tradycyjnym sposobem, stosując zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej.

 

Ogórki kwaszone sandomierskie

Od lat współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami, którzy gwarantują odpowiednią uprawę i najwyższą jakość surowca.