1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
"Nasze sandomierskie kulinaria regionalne"
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy
Sandomierskie tradycyjne produkty kwaszone
Morela sandomierska zaleszczycka
Sandomierz
Łążek
Samborzec
Klimontów
Czyżów Plebański
Koprzywnica
Błonie
Góry Wysokie
Zawichost
Pawłów
Sandomierz
Koprzywnica
Samborzec
Dwikozy
Sandomierz
Kamień Łukawski
Włostów
Obrazów
Obrazów
Sandomierz
Okolice Sandomierza mają specyficzny mikroklimat, który pozwala na wyprodukowanie owoców sandomierskich o tak wyjątkowym
smaku i zapachu. Na szlaku nie brakuje pysznych przysmaków z jabłkiem
w roli głównej, a goście mogą zakosztować domowej kuchni opartej na regionalnych, tradycyjnych potrawach. Tu skosztujecie Państwo
koprzywnickiego, tradycyjnego chleba, pieczonego na zakwasie, podpłomyków zanurzonych w miodzie, praznali czy szczodroków. Zachwycicie się z pewnością zalewajką, kwaszonkami, pierogami oraz innymi potrawami i wypiekami, przywołującymi wspomnienia beztroskich lat dzieciństwa. Odwiedzając
„Spiżarnie Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego”, każdy turysta znajdzie dla siebie coś pysznego, świeżego i co ważne - zdrowego. Dla „głodnych” wiedzy, oferujemy natomiast ciekawe konkursy, warsztaty, spotkania i szkolenia, zwieńczone ludową biesiadą.
To tylko niektóre ze smacznych propozycji, które mamy do zaoferowania. Aby posmakować je wszystkie Drogi Turysto, koniecznie musisz się wybrać w podróż Szlakiem Apetycznym…
SZLAK
APETYCZNY
x